Ανοιχτή επιστολή στην Άγγελα Μέρκελ

Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε!

Σας γράφουμε από το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης σαν εκπρόσωποι της Φιλοσοφικής Σχολής του Πυθαγόρα. Ανησυχούμε γιατί ο κόσμος ακριβώς 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναβρίσκεται στο κατώφλι ενός παγκόσμιου πολέμου. Η Γερμανία γνωρίζει εκ πείρας πολύ καλά, ποιο είναι το τίμημα για κάτι τέτοιο. Στις αρχές του 21ου αιώνα πήρε η Γερμανία την πρωτοβουλία για το χτίσιμο μιας ενιαίας Ευρώπης, που στηριζόταν σε καλή γειτνίαση, καθώς και πολιτιστική και οικονομική συνεργασία. Σήμερα αποτελεί η Γερμανία για την Ευρώπη ένα σύμβολο ειρήνης και σταθερότητας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Γερμανία κυβερνάει σαν καγκελάριος μία
γυναίκα. Οι γυναίκες έχουν την προδιάθεση να επιλύουν με ειρηνικούς τρόπους τα προβλήματα και είναι σε θέση να φροντίσουν την συνολική ευταξία, όπως μια καλή νοικοκυρά στο σπιτικό της.

Εσείς, κυρία Μέρκελ, σαν καγκελάριος μιας βιομηχανικής χώρας, γνωρίζετε ότι η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται άμεσα από την ενεργειακή της αυτάρκεια. Στις αγροτικές χώρες είναι αυτό κυρίως η ηλιακή ενέργεια. Όμως οι βιομηχανικές χώρες εξαρτώνται από ενεργειακές πηγές, που βρίσκονται στη γη. Η αποτελεσματικότητα της χρήσης αυτών των πηγών αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της οικονομίας. Οι σύγχρονοι οικονομικοί μηχανισμοί αγνοούν την ενεργειακή αξία των πηγών, προς χάριν της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και των πολιτικών πλεονεκτημάτων.

Για να έχουμε ρεαλιστική εικόνα της οικονομίας, χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας τις φυσικές διαδικασίες, οι οποίες εκρέουν κατά την παραγωγή και την χρήση της ενέργειας.Το σύγχρονο σύστημα ενεργειακής παροχής των βιομηχα- νικών χωρών καταλήγει στην καύση πετρελαίου και αερίου. Είναι γνωστό ότι 1 κιλό ορυκτής καύσιμης ύλης αποδίδει περίπου 10 kWh. Εάν υπολογίσουμε τις ενεργειακές αξίες για την παραγωγή, για την παράδοση για την επεξεργασία, καθώς και για τις απώλειες κατά την παραγωγή ενέργειας, διαπιστώνουμε ότι ο τελικός παραλήπτης στην καλύτερη περίπτωση παραλαμ- βανει μόνο 1 kWh. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ενεργειακής παροχής καταναλώνει το ίδιο 90 % της ενέργειας και ολόκληρο το σύστημα της οικονομίας παραλαμβάνει το πολύ πολύ μόνο 10 % της πρωταρχικής ενέργειας!
Τι είδους οικονομία μπορεί να δημιουργηθεί πάνω σε μία τέτοια βάση; Μόνο μια πολύ φτωχική.

Αυτές οι συνθήκες μας πιέζουν σε ενεργειακή απόκτηση με άλλο τρόπο, με εξαπάτηση ή στρατιωτική (παρέμβαση). Για να καταφέρουμε να ζήσουμε με ειρήνη και αφθονία, χρειάζεται να εξισορροπήσουμε το γενικό ενεργειακό έλλειμμα.

Τον 20ο αιώνα ανακάλυψε η ανθρωπότητα την πυρηνική ενέργεια. Το θαύμα έγκειται στο ότι 1 κιλό ατομική καύσιμη ύλη μπορεί να παράγει 100 εκατομμύρια kWh! Η ενεργειακή απόκτηση είναι λοιπόν ασύγκριτα μεγαλύτερη, απ’ ότι τα έξοδα για την απόκτηση των πηγών, την παραγωγή και την μεταφορά της ενέργειας. Αυτό είναι οφθαλμοφανές όταν συγκρίνουμε τα έξοδα μεταφοράς για ένα κιλό ουράνιο με αυτά για 100.000 τόνους πετρέλαιο.

Όμως η ανθρωπότητα δεν ήταν δυστυχώς ακόμα έτοιμη για ένα τέτοιο πλεόνασμα. Χρησιμοποίησε αυτή την πλεονάζουσα ενέργεια για την κατασκευή όπλων με τεράστια εκρηκτική δύναμη και τα χρησιμοποίησε για την επιπλέον ανάκτηση πετρελαίου. Σαν συνέπεια αυτού δεν προσαρμόστηκε η σύγχρονη ατομική βιομηχανία στις ανάγκες του συστήματος ενεργειακής παροχής. Χρησιμοποιεί επικίνδυνους αντιδραστήρες για να παράγει βόμβες και η απόκτηση ηλεκτρισμού αποτελεί μόνο ένα δευτερεύον προϊόν. Η ασφάλεια και η διαχείριση των αποβλήτων κατέχουν σ’ αυτή την περίπτωση την τελευταία θέση.

Αυτό οδήγησε στο ν’ αποφασίσουν η Γερμανία και μερικές άλλες χώρες να παύσουν τελείως (με την παραγωγή) πυρηνικής ενέργειας. Η απόφαση, να κλείσουν οι πεπαλαιωμένοι σταθμοί ατομικής ενέργειας, ήταν σωστή, αλλά το να πιστέψουν ότι μπορούν να καλύψουν την ενεργειακή κατανάλωση μιας βιομηχανικής χώρας μέσο των συμβατικών ή εναλλακτικών πηγών ενέργειας ήταν κάτι ουτοπικό.

Η ηλιακή, αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της βαριάς βιομηχανίας, ακόμα και εάν κάλυπταν ολόκληρη την Ευρώπη με φωτοβολταϊκά.

Η ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο ενεργειακό σύστημα, το οποίο να πληρεί τα ακόλουθα τρία βασικά κριτήρια: ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ολοκληρωτική και ακίνδυνη αξιοποίηση των αποβλήτων. Είναι δυνατόν να δημιουργήσει κανείς ένα τέτοιο σύστημα, αφού όλες οι απαραίτητες συνθήκες γι’ αυτό ήδη υφίστανται: τα αποθέματα καυσίμων, η αντίστοιχη τεχνολογία για την παραγωγή και χρήση της ενέργειας, εξειδικευμένο, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Επιτρέψτε μας να δοκιμάσουμε να το επιβεβαιώσουμε.

Στην Ρωσία δημιουργήθηκε ένας αντιδραστήρας, που χρησιμοποιεί μόλυβδο σαν μέσον ψύξης. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους αντιδραστήρες, που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη και θυμίζουν τοιουτοτρόπως μια χύτρα, που απειλεί με έκρηξη, ο αντιδραστήρας που λειτουργεί με μόλυβδο είναι προστατευμένος. Ο μόλυβδος είναι η καλύτερη προστασία για την ραδιενέργεια και σκληραίνει με οποιαδήποτε μεταβολή της στεγανότητας του αντιδραστήρα.
Ο αντιδραστήρας κατασκευάστηκε έτσι, ώστε με κάθε παρέκκλιση από την φυσιολογική λειτουργία, η αλυσιδωτή αντίδραση διακόπτεται. Αυτό σημαίνει ότι ένας τέτοιος αντιδραστήρας προσφέρει απόλυτη σιγουριά και με ασφάλεια αποκλείεται η πιθανότητα μιας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αυτός ο τύπος αντιδραστήρα δοκιμάστηκε στην πράξη πάνω από 30 χρόνια.

Στην Γαλλία, την Ρωσία, στην Τσέχικη Δημοκρατία και άλλες χώρες χρησι- μοποιούνται τεχνολογίες, που επιτρέπουν τον καθαρισμό της πυρηνικής καύσιμης ύλης από το διασπώμενο υλικό και αυτό εκ νέου συμπεριλαμβάνεται στην παραγωγή ενέργειας.

Εκτός τούτου αναπτύχθηκε ένας αντιδραστήρας επονομαζόμενος «ανακυκλωτής αποβλήτων», που ήταν σε θέση να επεξεργάζεται ξανά ραδιενεργά στοιχεία, που δεν χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας και που η αποθήκευση τους είναι επικίνδυνη. Αυτός ο αντιδραστήρας «ανακυκλωτής αποβλήτων» χρησιμοποιεί για την ανακύκλωση όλα τα παραχθέντα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων, ραδιενεργών και χημικών και επιλύει ολοκληρωτικά τα προβλήματα της οικονομικής ασφάλειας της βιομηχανίας. Στον γήινο φλοιό υπάρχουν αρκετά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων για χιλιάδες έτη.

Εάν οι ένοπλες δυνάμεις, μας διαθέσουν τα αποθέματα πλουτωνίου που βρίσκονται αποθηκευμένα για την παρασκευή όπλων, για την παραγωγή ενέργειας, αυτά θα είναι αρκετά για τα πρώτα 100 χρόνια.

Η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος παροχής ενέργειας δεν μπορεί να συμβεί μόνο σε μία χώρα. Απαραίτητες τεχνολογίες δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές χώρες και οι πηγές των πρώτων υλών είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη ήπειρο. Οι καταναλωτές ενέργειας βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην πυκνοκατοικημένη Δυτική Ευρώπη, όμως οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης καυσίμων και ανακύκλωσης αποβλήτων μπορούν να τοποθετηθούν στην πιο αραιοκατοικημένη Ανατολική (Ευρώπη). Εκτός τούτου χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, καθώς και διεθνής έλεγχος. Όλο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα ενιαίο σύστημα, σε μια ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

Γιατί να μην υλοποιήσουμε μια ενωμένη Ευρώπη στα φυσικά γεωγραφικά της σύνορα, δίχως τον τρόμο ενός πολέμου;

Η ακεραιότητα της Ευρώπης αντιστοιχεί στην ακεραιότητα ενός οργανισμού, που ανάμεσα στα διαφορετικά όργανα δεν υπάρχουν καθόλου σκέψεις κέρδους, εκβιασμού ή ανταγωνισμού, παρά μόνο η ορθή λειτουργικότητα όλων των οργάνων. Μαζί μ’ αυτό είναι απαραίτητο, για κάθε ξεχωριστή περιοχή στην ενωμένη Ευρώπη να καθοριστεί μια εξειδίκευση. Παραδείγματος χάρη μπορεί η Ρωσία ν’ αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και στην ανακύκλωση αποβλήτων για όλη την Ευρώπη. Περιστασιακές διενέξεις θα πρέπει χάριν του συμφέροντος όλης της Ευρώπης να ξεπεραστούν και να μη χρειάζονται πλέον διώξεις, όπως κυρώσεις, κλείσιμο των συνόρων κ.α.

Η αφθονία αυτής της ενέργειας θα δημιουργήσει για τους ανθρώπους στην Ευρώπη νέες συνθήκες ζωής, αφού θ’ αποκλειστεί η καταπίεση λόγο της πείνας ή της παγωνιάς ή της επιθετικότητας των γειτόνων κ.α.

Οι άνθρωποι θα είναι σε θέση ν’ απασχοληθούν με καθαρά ανθρωπιστικά θέματα, όπως την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τοιουτοτρόπως με την πραγματοποίηση του προορισμού τους σαν ανθρώπων, σε αντιδιαστολή με τα ζώα που πολεμούν για την επιβίωση.

Αγαπητή κυρία Μέρκελ, εμείς οι Ευρωπαίες γυναίκες απευθύνουμε έκκληση προς εσάς ως άνθρωπο, ως φυσικό και ως καγκελάριο, με την προσωπική σας παρέμβαση να προωθήσετε την δημιουργία μιας ενωμένης Ευρώπης βασισμένης σ’ ένα πανευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας μαζί με την Ρωσία. Από την τοποθέτηση σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης! Επιτρέψτε μας να αποκλείσουμε όλες τις αφορμές για κάθε μορφή πολέμου σ’ αυτό τον κόσμο. Επιτρέψτε η 100στή επέτειος από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ν’ αποτελέσει την έναρξη της ειρήνης και της σταθερότητας επί της γης.

Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και αισιοδοξία!

Γαύδος, 22 Μαρτίου 2014

Rachel Spiess, Alla Yavtushenko

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.