Συμπόσιο 2013

Το ΠΙΦΕΑΑ έχει την τιμή να ανακοινώσει το ερχόμενο Συμπόσιο με θέμα:

 “Η αθανασία ως τρόπος ζωής” 

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2013, στο νησί της Γαύδου, στην Ελλάδα.

         Symposium_scene_Nicias_Painter_MANΗ φιλοσοφία, στη σύγχρονη μορφή της, αποτελείται από ένα σύνολο ορισμών κι
αξιωμάτων, άμεσα σχετιζόμενων με επιχειρήματα ανθρώπων, οι οποίοι δε βρίσκονται στη ζωή εδώ και πολύ καιρό, και τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί και ελεγχθεί από κανέναν.

Πιστεύουμε ότι η φιλοσοφία είναι ο ζων συλλογισμός, ο οποίος δε μπορεί να σταματήσει, φτάνοντας σε ένα τελικό συμπέρασμα ή στην πλήρη γνώση. Ακόμη, ο συλλογισμός είναι αδύνατον να διακόπτεται, λέγοντας για παράδειγμα: “Αφού συλλογιστήκαμε, τώρα ας ασχοληθούμε με κάτι άλλο, και κάποτε συνεχίζουμε“.

Η διακοπή του συλλογισμού σημαίνει το θάνατο του φιλοσόφου, αφού ο ίδιος ο φιλόσοφος είναι το παράδειγμα της φιλοσοφίας του, κι είναι αυτή καθ΄αυτή η ζωή του, που παρουσιάζει κι ελέγχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της φιλοσοφίας του.

Σας προσκαλούμε σε ένα συμπόσιο ανθρώπων, οι οποίοι, στη ζωή τους, έφτασαν στη κατανόηση ότι η αθανασία είναι ο μοναδικός στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης κι ότι το ζήτημα αυτό είναι αναγκαίο να εξεταστεί από όλες τις πιθανές πλευρές του, παρά την ασυνέπεια και τον κατακερματισμό των απόψεων, που εκπροσωπούνται από διαφορετικές φιλοσοφίες, θρησκείες, επιστήμες, κλπ. Εξαιρούνται της πρόσκλησης εκείνοι που αυτοαποκαλούνται επιστήμονες, φιλόσοφοι, προστάτες της αλήθειας και της πίστης και οι θεμελιωτές της νομιμοποίησης του θανάτου, εφόσον οι απόψεις τους είναι, ήδη, αρκούντως γνωστές.

Το συμπόσιο σκοπεύει στην παρουσίαση εκθέσεων, όπου μπορούν να εκφραστούν οι θέσεις τόσο των αρχαίων, όσο και των σύγχρονων σχολών, σχετικά με θέματα όπως: ατομική και συλλογική αθανασία, επιστημονικές και μη επιστημονικές μέθοδοι για να νικηθεί η θνητότητα του σώματος.

Επιπλέον, καλωσορίζουμε εκθέσεις με θεματικές, οι οποίες αρχικά αποτελούσαν τμήματα της φιλοσοφίας: τη λογοτεχνία και το θέατρο, σαν παραδείγματα αθάνατης συμπεριφοράς, την αριθμητική και τη μουσική, σαν παραδείγματα που εκφράζουν τις άχρονες σχέσεις των συστατικών του κόσμου.

Οι εκθέσεις και η συζήτηση θα λάβουν χώρα σε στρογγυλή τράπεζα και θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ελληνικών και μη κρασιών, τα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν μαζί τους. Σε όλους θα δοθεί πιθανότητα εκφώνησης λόγου, αλλά όχι σε πάνω από οκτώ άτομα ταυτόχρονα.

Η οργανωτική επιτροπή αναμένει να λάβει προτάσεις πρακτικά  εφαρμόσιμες.

Οι Γραμματείς,

Ελένη Σκρέκου & Rachel Spiess

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:      symposium@pifea.org

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.