Παν-Γαυδιωτικό Δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαύδου και των ανθρώπων: Τα αποτελέσματα

To ΠΙΦΕΑΑ παρουσιάζει τα

Αποτελέσματα του Παν-Γαυδιωτικού Δημοψηφίσματος για το μέλλον της Γαύδου και των ανθρώπων

Η ψηφοφορία για το Παν-γαυδιωτικό Δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαύδου και των ανθρώπων ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναρτήθηκε στους διαδικτυακούς τόπους του Ινστιτούτου ΠΙΦΕΑΑ, καθώς και σε πέντε πίνακες ανακοινώσεων σε διαφορετικά σημεία στο νησί της Γαύδου, στην Ελληνική, την Αγγλική, τη Γερμανική και τη Γαλλική γλώσσα.

Οι επισκέπτες του νησιού είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν επί τόπου την επιλογή τους,  παίρνοντας από το αντίστοιχο κουτί ένα βότσαλο με το σύμβολο Ω. Συνολικά,  περί τα 2000 βότσαλα αναχώρησαν από τη Γαύδο μαζί με τους επισκέπτες και τώρα βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και παραπέρα, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή στο Δημοψήφισμα, καθώς και τα τρία βασίλεια της Γαύδου.

Για κάποιους η διαδικασία της ψηφοφορίας αποτέλεσε περιπέτεια, μια και δεν ήταν σαφές αν έπρεπε να πάρουν ή να τοποθετήσουν ένα βότσαλο, ή να το μετακινήσουν από το ένα κουτί στο άλλο. Από την άλλη, τα παιδιά αντιμετώπισαν την ψηφοφορία ως παιχνίδι και  με χαρά μετακινούσαν σωρηδόν τα βότσαλα μεταξύ των κουτιών. Έτσι, κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης, σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο τελικός αριθμός των βότσαλων για την πρώτη επιλογή “Γαύδος, το νησί του Μαϊγιούρο, το Βασίλειο των Θνητών” υπερέβαινε την αρχική ποσότητα που τοποθετήθηκε στο κουτί.

Παρά τις όποιες παρεμβολές, διατηρούμε την πίστη ότι, ένεκα της συμμετοχής των θεών, η έκβαση της ψηφοφορίας  παρέχει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των απόψεων των ανθρώπων.

Αναλυτικά, στις 21  Σεπτεμβρίου 2011, η ψηφοφορία παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η επιλογή Γαύδος, το νησί της Καλυψούς, το Βασίλειο της Λήθης. Συνολικά,  991 άτομα (Γαύδος: 977, διαδίκτυο: 14) προτείνουν η Γαύδος να παραμείνει ένας τελευταίος παράδεισος επί της Γης, όπου μπορεί κάποιος να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματά του και την απογοητευτική εξέλιξη του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επιλογή Γαύδος, το νησί του Απόλλωνα, το Βασίλειο των Αθανάτων με 798 ψήφους (Γαύδος: 718, διαδίκτυο: 80). Πρόκειται για την επιλογή αυτών που  οραματίζονται τη δημιουργία του κόσμου των ανθρώπων μέσω της επικοινωνίας και του διαλόγου.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η επιλογή Γαύδος, το νησί του Μαϊγιούρο, το Βασίλειο των θνητών. 388 άτομα (Γαύδος: 383, διαδίκτυο: 5) βλέπουν τον κόσμο πραγματιστικά, προτείνοντας την περαιτέρω εξέλιξη του κόσμου των αντικειμένων κι όχι την αλλαγή του ανθρώπου αυτού καθ’αυτού.

Στην πραγματικότητα, η Γαύδος, όντας ένα συμπυκνωμένο πρότυπο του κόσμου, περιέχει και τις τρεις προαναφερθείσες επιλογές, οι οποίες δεν υφίστανται αυθύπαρκτες κι ανεξάρτητες η μία από τις άλλες. Αντίθετα, γειτνιάζουν και, πολλές φορές, δεν υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εισχωρεί η μία μέσα στις άλλες.

Ως επιστήμονες που απασχολούμαστε με το θέμα της αθανασίας του ανθρώπου, μας ενδιαφέρει να γνωρίζουμε την αληθινή κατάσταση του κόσμου. Με τον όρο “αθανασία” αναφερόμαστε σε ένα περίπλοκο ζήτημα και μια κατάσταση ύπαρξης που δεν μπορεί να δοθεί σαν δώρο ή να επιβληθεί σε κάποιον. Όλοι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της θνητότητας ή της λήθης, είναι σίγουροι ότι η επίτευξη της αθανασίας, είτε ανήκει στα πλαίσια της φαντασίας, είτε είναι αδύνατη, είτε ακόμη και βλαβερή για την παρούσα κατάσταση του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως των διαφόρων απόψεων των ανθρώπων για το μέλλον του κόσμου,  σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι 2.177 άτομα πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα της επιλογής για την ανθρωπότητα.  Πολλά από αυτά  που σήμερα παρουσιάζονται ως δεδομένα, αποτέλεσαν, κάποτε,  αντικείμενο επιλογής. Η ζωή των ανθρώπων στη Γη και η σημερινή κατασκευή του κόσμου είναι απόρροια μιας σειράς επιλογών που έγιναν στο παρελθόν.

Ευχαριστούμε τους 2.078 από τους 20.000 φετινούς επισκέπτες της Γαύδου,  οι οποίοι εξέφρασαν το όραμά τους για το μέλλον του νησιού και των ανθρώπων, καθώς και τα  99 άτομα που συμμετείχαν στο Δημοψήφισμα διαδικτυακά.

www.gavdosinstitute.org  |  www.pifea.org

This entry was posted in Institute, Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.