Προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίο

Προς τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Παναγιότατο κ. κ. Βαρθολομαίο

Γαύδος, 12 Σεπτεμβρίου 2011

Παναγιότατε,

Το Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου-ΠΙΦΕΑΑ θεωρεί ότι η αιτία της ανθρωπιστικής κρίσης του σημερινού κόσμου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και θρησκευτικής υπηρεσίας. Τα επιστημονικά “επιτεύγματα” οδήγησαν την ανθρωπότητα στο χείλος της αυτοκαταστροφής, ενώ αυτή καθαυτή η επιστήμη κατέστη σύγχρονο είδωλο, υποσχόμενη λύσεις σε κάθε πρόβλημα, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχετικά ηθικά ερωτήματα.

Σε πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι η επιστήμη βρίσκεται πολύ κοντά στην αλλαγή του γεννητικού κωδικού του ανθρώπου, έτσι ώστε, στα επόμενα είκοσι χρόνια, το πρόβλημα της γήρανσης να εξαλειφθεί με θεραπευτικό τρόπο. Κάτι το οποίο, ουσιωδώς, σημαίνει την εμφάνιση της δυνατότητας της αθανασίας. Είναι φανερό ότι μια τέτοιου είδους επιστήμη αγνοεί τόσο την πνευματική, όσο και τη φιλοσοφική πλευρά του συγκεκριμένου θέματος, μη διακρίνοντας μεταξύ του νοήματος της αθανασίας του σώματος και του περιεχομένου της αειζωίας.

Πλέον, η θρησκεία, έχοντας αποδεχθεί την αδυναμία της, παρέδωσε στην επιστήμη τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, των οποίων η πνευματική πλευρά έχει, παρ’ όλα αυτά, αποφασιστική σημασία.

Το ΠΙΦΕΑΑ θεωρεί ότι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του βάθους της σχέσης μεταξύ επιστήμης και θρησκείας ήταν η Σχολή πνεύματος και φιλοσοφίας στην εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, με την Βυζαντινή Ορθόδοξη Εκκλησία να αποτελεί την άμεση κληρονόμο αυτού του διακεκριμένου πολιτισμού. Απευθυνόμαστε σε Εσάς με την πρόταση να κάνετε ένα νέο βήμα στα πλαίσια αυτής της παράδοσης, πραγματοποιώντας μια Θεία Λειτουργία στο μέρος όπου βασιλεύει απεριόριστα η επιστήμη.

Κορυφή των επιστημονικών επιτευγμάτων δικαίως κρίνεται η κατάκτηση του διαστήματος, ενώ ο ουρανός, όπως και πριν, αποτελεί στο νου των ανθρώπων τον Οίκο του Θεού. Σύμφωνα με το Άγιο Ευαγγέλιο :

“Οὗ γὰρ εἰσιν δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν” (Κατά Ματθαίον 18:20)

Τα λόγια αυτά καταδεικνύουν ότι ο πνευματικός Ουρανός βρίσκεται μεταξύ των ανθρώπων, ενώ το διαστημικό κενό τοποθετείται σε μέγιστη απόσταση από τον Οίκο του Θεού. Ως εκ τούτου, κι εφόσον το διάστημα αποτελεί δύσκολο μέρος για τη διεξαγωγή λατρευτικών γεγονότων, η πραγματοποίηση μιας Θείας Λειτουργίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν θα είναι μόνον ένα κατόρθωμα της ιεροσύνης, αλλά μια υπέρτατη πράξη ανάστασης της πίστης στις παραπλανημένες ψυχές.

Απευθύναμε την παρούσα πρόταση στον Αγιότατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, κ. κ. Κύριλλο, καθώς και τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία- Роскосмос. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα γιγάντιο έργο το οποίο απαιτεί τη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικές ειδικότητες, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τη συγγραφή ενός νέου κειμένου κατάλληλου για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας υπό συνθήκες απουσίας βαρύτητας κι εννοιών όπως “άνω- κάτω”, “ανατολή- δύση”, κ.ο.κ., γεγονός το οποίο τοποθετεί τη Λειτουργία σε παραπλήσιες συνθήκες θεϊκής δημιουργίας του Κόσμου· την κατασκευή σχετικής διαστημικής μονάδας- Ιερού Ναού· τη συγκέντρωση δωρεών για την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος· και τη διάδοση της πληροφορίας περί της μέγιστης σημαντικότητας αυτού του εγχειρήματος.

Εν τούτοις, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η κοπιαστική προσπάθεια θα συνεισφέρει στην κατανόηση του προορισμού του ανθρώπου στη Γη, καταστέλλοντας τον αλαζονικό νου υπό τη λάμψη της πίστης.

Μετά μεγίστου σεβασμού,

Ελένη Σκρέκου

ΠΙΦΕΑΑ

This entry was posted in Institute and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.