Δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαύδου και των ανθρώπων

Δ   Η   Μ   Ο   Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   M   Α


Το ΠΙΦΕΑΑ παρουσιάζει το

Παν-γαυδιωτικό Δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαύδου & των ανθρώπων

Αγαπημένε άνθρωπε,

Σε καλούμε, αυτή την όμορφη μέρα, να αφιέρωσεις λίγο από το χρόνο σου και να εστιάσεις στο “εδώ” και το “τώρα” . Κι ακριβώς “εδώ και τώρα”, να φανταστείς ότι ζεις σε ένα παραμύθι κι είσαι μια βασίλισσα, ή ένας βασιλιάς, με τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.

Αλήθεια, Μεγαλειοτάτη/ Μεγαλειότατε, πώς θα επιθυμούσατε να είναι οργανωμένο το βασίλειό Σας;

Χάριν διαθεσιμότητας, ας πούμε ότι το βασίλειο βρίσκεται εδώ, στο αγαπημένο μας νησί, τη Γαύδο.

Ω

Εμφανίζονται τρεις εναλλακτικές επιλογές.

1η επιλογή

Το βασίλειο της Γαύδου μοιάζει με τον κόσμο όπως είναι σήμερα. Οι υπήκοοι του βασιλείου ζουν σαν να μην υπάρχει αύριο, η αγαπημένη τους έκφραση είναι “ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε σήμερα, αύριο βλέπουμε”.

Ούτε καν η ίδια η βασίλισσα δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, μια κι όλοι υπηρετούν το θεό του χρήματος- ας τον ονομάσουμε Μαϊγιούρο. Απ’ ότι φαίνεται, ο Μαϊγιούρος το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να πάει διακοπές σε κάποιο άλλο βασίλειο, με αποτέλεσμα όλοι να τον ψάχνουν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει ο Μαϊγιούρο, ώστε να λυθούν τα υπέρογκα οικονομικά προβλήματα του βασιλείου, η βασίλισσα δίνει την άδεια να δημιουργηθούν υπερσύγχρονοι σταθμοί εξόρυξης και διανομής πετρελαίου και φυσικού αερίου, από τα κοιτάσματα στα περίχωρα του νησιού.

Πράγματι, το βασίλειο γίνεται από τα πλουσιότερα της Ευρώπης, ενώ η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων αποτελούν προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν, αφού προκύψουν.

Καλώς ήλθατε στο νησί του Μαϊγιούρο, στο Βασίλειο των Θνητών!

Ω

2η επιλογή

Η βασίλισσα πιστεύει πως κάτι πρέπει να αλλάξει στο βασίλειό της. Έτσι, επιλέγει να ακολουθήσει την παγκόσμια στροφή προς την οικολογία και να δημιουργήσει το “Πράσινο Βασίλειο της Γαύδου”.

Προτεραιότητα έχει η οικολογική ανάπτυξη του βασιλείου, με γνώμονα να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του όσο πιο αναλείωτος από τον πολιτισμό γίνεται.

Αναπτύσσεται ο οικοτουρισμός, χτίζονται παραδοσιακά ξενοδοχεία και σπίτια, συντηρούνται τα παλιά μονοπάτια, οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές- τον ήλιο και τον αέρα, γίνεται ελαχιστοποίηση και ανακύκλωση των απορριμάτων κ.λ.π.

Όλοι οι υπήκοοι ζουν ευτυχισμένοι και σε αρμονία με τη φύση. Ομοίως και οι επισκέπτες. Το νησί είναι ένας τελευταίος παράδεισος επί της Γης, μια όαση φυσικής ομορφιάς και ηρεμίας, που επιτρέπει να ξεχάσει κανείς την άσχημη πραγματικότητα “εκεί έξω”.

Καλώς ήλθατε στο νησί της Καλυψούς, στο Βασίλειο της Λήθης!

Ω

3η επιλογή

Η βασίλισσα αντιλαμβάνεται ότι το βασίλειό της βρίσκεται σε ένα πλανήτη με πολλά και σοβαρά προβλήματα. Κι ότι όσο αυτά δεν επιλύονται, θα συνεχίσουν να χτυπούν την πόρτα του βασιλείου της.

Σε μια στιγμή θεϊκής έμπνευσης, συνειδητοποιεί ότι οτιδήποτε υπάρχει γύρω της από κάποιον έχει δημιουργηθεί- από το στέμμα της μέχρι και τ’ αστέρια. Αποφασίζει, λοιπόν, ότι η μοναδική λύση, είναι να κάνει πραγματικότητα κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς ποτέ πριν: μαζί με τους υπηκόους της να δημιουργήσουν έναν καινούριο κόσμο.

Όλοι προσκαλούνται να συμμετέχουν στο παιχνίδι της συνδημιουργίας. Το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουν για να κατανοήσουν τους νόμους κατασκευής του κόσμου, είναι η επικοινωνία, μέσω του λόγου και της γραφής. Ένα γνώρισμα, που διαφοροποιεί πλήρως τους ανθρώπους από τα βασίλεια της φύσης- των ορυκτών, των φυτών και των ζώων.

Σταδιακά ανακαλύπτουν , ότι οι ποιότητες του βασιλείου που ζουν, είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης που έχουν μεταξύ τους, με τα βασίλεια της φύσης, αλλά και με το Θεό. Κι ότι, τελικά, είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά και δραστηριότητα που δημιουργούν τον κόσμο.

Έτσι, συνειδητά πλέον, αναλαμβάνουν την ευθύνη του δημιουργού: επιλέγουν τα λόγια, τις συμπεριφορές και τις δραστηριότητες εκείνες, που καθιστούν τον καθένα κι όλους μαζί Ανθρώπους, ανθρώπους με άλφα κεφαλαίο.

Τα νέα εξαπλώνονται πέρα από τα σύνορα, κι οραματιστές από άλλα βασίλεια καταφθάνουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία του νέου κόσμου. Αποτέλεσμα του νέου τρόπου επικοινωνίας είναι ότι οι συνδημιουργοί αναπτύσσουν την ικανότητα να βρίσκουν λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, όσο μεγάλο ή δύσκολο κι αν φαίνεται, βάζοντας στην άκρη διαφορές όπως η εθνικότητα, η θρησκεία, το φύλο κ.α.

Σύντομα, γίνεται φανερό ότι μια ζωή δεν είναι αρκετή για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου. Κι αποφασίζουν να ζήσουν για όσο χρειάζεται, ώστε να έχουν όλο το χρόνο να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Φυσικά, η πρόσκληση παραμένει ανοιχτή, σε όσους έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο έργο.

Καλώς ήλθατε στο νησί του Απόλλωνα, στο Βασίλειο των Αθανάτων!

Ω

Εσύ τι επιλέγεις, εδώ και τώρα;

Αν ο δρόμος σου σε βγάλει  στη Γαύδο, σε καλούμε να δηλώσεις την επιλογή σου, παίρνοντας από το αντίστοιχο κουτί ένα γαυδιωτικό κομματάκι αθανασίας. Το κείμενο του δημοψηφίσματος έχει αναρτηθεί σε τρεις περιοχές: τον Άγιο Ιωάννη- όπου λειτουργεί σχετική έκθεση φωτογραφίας-, το Σαρακίνικο, και το Καστρί.

To φθινόπωρο του 2011, με τη λήξη του Παν-γαυδιωτικού Δημοψηφίσματος για το μέλλον της Γαύδου και των ανθρώπων, θα μετρηθούν τα βότσαλα σε κάθε κουτί και, φυσικά, στο νησί θα εφαρμοστεί η επιλογή με τα λιγότερα βότσαλα!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Περισσότερα για τις ιδέες μας @ www.gavdosinstitute.org και www.pifea.org


This entry was posted in Institute and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.