Προς τον Πάπα της Ρώμης, Παναγιότατο Βενέδικτο XVI

Γαύδος, 25 Μαϊου 2011

Παναγιότατε,

Ευλογείτε!

Σας καθιστά παραδειγματικό ιεράρχη το γεγονός ότι παραδεχθήκατε τα λάθη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε σχέση με την Ιερά Εξέταση και τις Σταυροφορίες.

Εντούτοις, παραμένει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα το οποίο ζητά την προσοχή Σας.

Στην Αποστολική Βιβλιοθήκη του Βατικανού βρίσκονται χειρόγραφα που μαρτυρούν την άρρηκτη σχέση και τη συνέχεια μεταξύ της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας και του Χριστιανισμού.

Ο παρακάτω χρησμός του Απόλλωνα καταγράφεται από τον Μέγα Αθανάσιο στο έργο του Ἐξηγητικόν περὶ τοῦ ἐν Ἀθήναις ναοῦ. Ο χρησμός  απαγγέλθηκε στους επτά Έλληνες σοφούς στον ναό του Αγνώστου Θεού των Αθηνών.

ΣΥΝΑΧΘΕΝΤΕΣ ΔΕ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΕΙΠΟΝ ΤΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙ. ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΟΝ ΗΜΑΣ ΛΕΞΑΣ, Ω ΑΠΟΛΛΩΝ, ΤΙΝΟΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΔΟΜΟΣ ΟΥΤΟΣ ΕΣΤΑΙ; ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΠΟΚΡΙΝΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΦΗ. «ΟΣΑ ΜΕΝ ΠΡΟΣ ΑΡΕΤΗΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΝ ΟΡΩΡΕ ΠΟΙΕΙΝ, ΠΟΙΕΙΤΕ. ΕΓΩ ΔΕ ΕΦΕΤΜΕΥΩ ΤΡΕΙΣ ΕΝΑ ΜΟΥΝΟΝ ΥΨΙΜΕΔΟΝΤΑ ΘΕΟΝ, ΟΥ ΛΟΓΟΣ ΑΦΘΕΓΚΤΟΣ, ΕΝ ΑΔΑΗ ΚΟΡΗ ΕΓΚΥΜΟΣ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ, ΕΝ ΑΠΑΝΤΙ ΚΟΣΜΩ ΩΣΠΕΡ ΠΥΡΦΟΡΟΝ ΤΟΞΟΝ ΔΙΑΔΡΑΜΩΝ ΑΛΙΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΩΣΠΕΡ ΙΧΘΥΑΣ ΒΥΘΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ, ΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΗΣΑΣ ΠΑΤΡΙ ΠΡΟΣΑΞΕΙ ΔΩΡΟΝ. ΜΑΡΙΑ ΔΕ ΤΟΥΝΟΜΑ ΑΥΤΗΣ». ΚΑΙ ΤΑΥΤΑ ΠΡΟΦΗΤΕΥΣΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΙΠΕ.

Στα Νέα Ελληνικά:

Συγκεντρωμένοι δε οι σοφοί είπαν στον Απόλλωνα: «Προφήτευσε σ’ εμάς, προφήτη Απόλλωνα, σε ποιόν μετά από σένα θα ανήκει ο οίκος αυτός;» Ο Απόλλων απάντησε και είπε: «Όσα σχετικά με την αρετή και την κοσμιότητα παρακινείτε τους άλλους να κάνουν, να πράττετε κι εσείς. Εγώ δε προφητεύω έναν μόνον τρισυπόστατο Θεό εκτεινόμενο εις τα ύψη, του οποίου ο ανείπωτος Λόγος αφού κυοφορηθεί σε κόρη ανυποψίαστη, όπως ακριβώς το πυρφόρο τόξο, θα αιχμαλωτίσει όλον γενικώς τον κόσμο, όπως ακριβώς τους ιχθείς από το βάθος της απιστίας. Δώρο θα τον προσφέρει στον Πατέρα, Μαρία δε το όνομα αυτής».

 Κώδιξ Vaticanus Graecae 1198, σ.65β, Αποστολική Βιβλιοθήκη Βατικανού

Κι όμως,  στα πλαίσια των διδασκαλιών της σύγχρονης επίσημης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας υπάρχει ακόμη η πλάνη ότι οι δύο αυτές θεολογίες είναι πλήρως διαχωρισμένες και ανταγωνιστικές. Αυτή η παρανόηση βλάπτει αμφότερες τις πλευρές, οι μεν πιστοί του Χριστιανισμού χάνουν την σύνδεση τους με την αρχαιοελληνική παράδοση, οι δε της Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας  τη σύνδεση τους με το παρόν. Και στις δύο περιπτώσεις το μέλλον καθίσταται δυσδιάκριτο.

Αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα νέο ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο νησί της Γαύδου, προκειμένου να αναβιώσούμε  την πραγματική  διάσταση της σύνδεσης μεταξύ της Αρχαιοελληνικής και της Χριστιανικής θρησκείας και φιλοσοφίας.

Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε έντονες αντιδράσεις από την επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σας καλούμε να πάρετε θέση έναντι αυτού του σημαντικού ζητήματος, έτσι ώστε να φωτίσετε  αυτό το σκοτεινό σημείο της Ιστορίας και  να επιτρέψετε στον παρόντα διάλογο να συνεχιστεί σε μια νέα βάση.

Επιπλέον, παρακαλούμε για την ευλογία Σας όσον αφορά στην αποπεράτωση του ναού του Απόλλωνα στο νησί της Γαύδου. Οποιαδήποτε υλική υποστήριξη από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα είναι πολύτιμη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατασκευή αυτού του συμβολικού μνημείου είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.

Είθε να ξεπεραστούν οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές αντιπαλότητες και διαφωνίες, ώστε να επικρατήσει η συμφιλίωση και η συναίνεση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και τον πλανήτη Γη.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού,

Μάρεκ Μπόρανιτς
Υπεύθυνος Θεολογικού Τμήματος

Ραχήλ
Πυθία του Απόλλωνα

 Κοινοποίηση:

Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίο
Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, Aρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο
Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, κ. Αμφιλόχιο
Εφημέριο Γαύδου, κ. Εμμανουήλ Μπικογιαννάκη
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη σχέση μεταξύ της Αρχαίας Ελληνικής παράδοσης και του Χριστιανισμού στο βιβλίο του Χάρη Σκαρλακίδη “Οι Προάγγελοι του Ιησού Χριστού” στη διεύθυνση: http://www.scarlakidis.gr/apollon/kefalaio9-neo.html
Advertisements
This entry was posted in Temple and tagged , . Bookmark the permalink.